Na pewno dokonaliśmy postępu? Rolnicy mają mniej wolnego niż łowcy-zbieracze.

21 maja 2019, 10:20

Przyzwyczajeni jesteśmy myśleć, że historia ludzkości to historia postępu. Jednym z najważniejszych wydarzeń w historii ludzkości jest przejście z łowiecko-zbierackiego trybu życia, do uprawy roli. Tymczasem badania przeprowadzone na Filipinach wskazują, że łowcy-zbieracze, którzy przeszli na rolnictwo, pracują o 10 godzin w tygodniu dłużej



Powstał najbardziej precyzyjny termometr w historii

3 czerwca 2014, 07:58

Na australijskim University of Adelaide stworzono najbardziej precyzyjny termometr. Urządzenie mierzy temperaturę trzykrotnie dokładniej niż jego najdoskonalszy poprzednik.


Szczepionka bez igły i strzykawki?

22 kwietnia 2010, 14:06

Jak szczepić ludzi prościej, szybciej, taniej i bezboleśnie? Niemożliwe? Może za kilka lat igłę i strzykawkę zastąpi... niewielka naklejka na skórę - obiecuje australijski naukowiec.


Białko od krzepnięcia odgrywa również ważną rolę w regulowaniu reakcji organizmu na chorobę

12 czerwca 2019, 12:16

Fibrynogen, wytwarzane w wątrobie białko osocza, które bierze udział w końcowej fazie procesu krzepnięcia, niespodziewanie odgrywa również ważną rolę w reakcji organizmu na chorobę. Wyniki badań zespołu z Uniwersytetu Alberty ukazały się w piśmie Scientific Reports.


Zimny biały karzeł

25 czerwca 2014, 09:19

Astronomowie z University of Wisconsin-Milwaukee odnaleźli najzimniejszego i najsłabiej świecącego białego karła. Gwiazda jest tak zimna, że znajdujący się w niej węgiel skrystalizował i powstał olbrzymi diament wielkości Ziemi.


Czekolada chroni mózg

6 maja 2010, 11:30

Uczeni z Johns Hopkins University odkryli, że pewien składnik gorzkiej czekolady pomaga chronić mózg przed uszkodzeniem w czasie udaru. Zwiększa on bowiem intensywność sygnałów komórkowych, o których wiadomo, że chronią komórki nerwowe.


Im więcej CO2, tym mniej witaminy B w ryżu

11 lipca 2019, 06:06

Uprawa ryżu przy takim stężeniu węgla w atmosferze, jaki możemy osiągnąć już w 2050 roku będzie oznaczała, że roślina ta straci od 17 do 30 procent zawartości witaminy B. Badania przeprowadzone przez Harvard T.H. Chan School of Public Health pokazują, jak zjawisko to narazi dziesiątki milionów ludzi na niedobory witamin, przede wszystkim tiaminy, ryboflawiny i kwasu foliowego.


Kwasy omega-3 pomagają przy zwyrodnieniu stawów

14 lipca 2014, 10:07

Myszy z osteoartrozą, które jedzą kwasy tłuszczowe omega-3, mają zdrowsze stawy niż gryzonie z dietą obfitującą w kwasy nasycone i omega-6. Badania naukowców z Duke University sugerują, że nie tyle sama otyłość, co czynniki dietetyczne przyczyniają się do pogorszenia tej choroby.


Przeciwciała w silikonie

Leki na raka lepiej gryzą zza krat

22 maja 2010, 08:34

W istocie wszystkie posiadane leki to na raka silne trucizny, które szkodzą naszym zdrowym komórkom nieco mniej, niż tym chorym. Postęp onkologii to ciągła walka o zwiększenie tej różnicy. Naukowcy zatem zapakowali je do... klatek.


Lustra dla teleskopów przyszłej generacji gotowe do testów w kosmosie

1 sierpnia 2019, 05:30

Ostatnia runda testów wykazała, że supercienkie lekkie lustra pracujące w zakresie promieniowania rentgenowskiego są gotowe do testów w kosmosie. Lustra te mogą posłużyć do budowy teleskopów kolejnej generacji.


Zostań Patronem

Od 2006 roku popularyzujemy naukę. Chcemy się rozwijać i dostarczać naszym Czytelnikom jeszcze więcej atrakcyjnych treści wysokiej jakości. Dlatego postanowiliśmy poprosić o wsparcie. Zostań naszym Patronem i pomóż nam rozwijać KopalnięWiedzy.

Patronite

Patroni KopalniWiedzy